Beeldfragment

Pijpaarden beeld (fragment)

Deze scherf van een pijpaarden beeldje heeft ons in haar grip. Dit omdat het onduidelijk is wat we precies zien in deze scherf. Aan een kant van de scherf zijn een aantal vouwen zichtbaar, deze lijken op kleding te duiden. Ook is er een soort bolling wat eventueel een elleboog of knie zou kunnen zijn.

Pijpaarden beeldjes komen veel voor met christelijke thema’s, zoals van Maria, soms met de baby Jezus op haar arm.  Pijpaarden beeldjes worden gemaakt van hoogwaardig, dunne witte klei; pijpaarde. Het werd in mallen gemaakt (zie bijvoorbeeld: link). De meeste beeldjes zijn tussen de 6 en 30 centimeter, wij verwachtten dat dit een middelgroot tot groot beeldje is geweest, en gebruikt is als object van persoonlijke devotie. Hoewel nonnen geen persoonlijke eigendommen mochten hebben omdat ze een gelofte van armoede aannamen, werden beeldjes zoals deze wel toegestaan.

Onderstaande afbeelding toont een volledig intact 15e eeuws beeldje van Jezus en Maria, met de mal, ter illustratie.

Een vijftiende-eeuws pijpaarden heiligenbeeld uit Utrecht met aan weerszijden de mallen waarmee het gemaakt werd (bron).

Hopelijk komen we ooit nog eens een goed voorbeeld tegen van het soort van beeld waaruit dit fragment is losgeraakt. Tot die tijd blijft het de fantasie prikkelen!